Liberalii anunță sesizarea la CCR a proiectului legislativ privind repatrierea aurului

Liberalii anunță sesizarea la CCR a proiectului legislativ privind repatrierea aurului
Publicat: 24/04/2019, 13:13

„Vorbim despre un proiect de lege care are un populism aparte în aceste zile, pentru că suntem în campanie electorală. Folosiți acest proiect de lege pentru a reduce la tăcere anumite voci care va critică pentru modificările pe care le faceți la codurile penale. Este un proiect care pare că în viitor ar putea deveni periculos pentru această țara, așa cum sunteți cu toții în această guvernare. Rezervă de aur reprezintă credibilitatea acestei țări, nu credibilitatea PSD-ului sau a colegilor din comisia de buget-finanțe sau a lui Teodorovici. Ca să treceți acest proiect de lege trebuie să faceți un lcuru simplu, să obțineți opinia BNR. Nu ați făcut acest lucru, treceți proiectul în mod ilegal și îl vom contesta la Curte. Știți care sunt cele trei țări care și-au repatriat în mod total rezerva de aur? Venezuela, Turcia și Ungaria. Din modul de comportament politic pe care îl practicați este perfect rațional să vă aliniați cu aceste trei țări”, a declarat Pavel Popescu, în plenul Camerei Deputaților.

În replică, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu a afirmat că orice stat are dreptul să își țină în țară averea. Ea l-a contrazis pe liberal, afirmând că Venezuela nu a putut să își repatrieze aurul.

„Colegul spune că doar Rusia ,Turcia și Venezuela își repatriază rezervă de aur. Despre Venezuela probabil a auzit dumnealui ceva. A încercat să își repatrieze rezervă de aur și nu prea i s-a permis. În schimb alte țări care își repatriază rezervă de aur sunt Belgia, Olanda, Elveția, Austria și Germania. Orice stat până la urmă încearcă să își țină în țara avuțiile. Noi nici până în prezent nu ne-am recuperat tezaurul care se află în Rusia. Ne-am depozitat la un moment dat tezaurul polonezilor pe care imediat după război l-am dat inapții. Nu aud care e problema să aducem rezervă de aur în România. Nu este neapărat de costuri, ci cred că este și o chestiune de naționalism să avem aurul în țara. Se pare că doar grupul PSD susține ca să se întoarcă în țară rezervă de aur”, a declarat Vasilescu, în plenul Camerei Deputaților.

Liderul de grup al deputaților UDMR, Attila Korodi, a anunțat că UDMR nu susține proiectul legislativ.

„Grupul UDMR nu votează această lege. Credem că dezbaterile nu au conturat o abordare care să aducă aproape poziția BNR. Sunt lucruri care se leagă și de elemente raționale și simbolice. Grupul UDMR votează împotrivă”, a afirmat Korodi Attila.

Și deputatul USR Cosette Chichirău a declarat că România ar trebui să își recupereze tezaurul din Rusia, nu cel din Londra.

„Scopul principal al rezervelorde aur nu este să genereze venituri, ci să dea credibilitate României. Este vorba de credibilitatea externă și siguranță. BNR nu poate acceptă instrucțiuni nici măcar de la Parlamwnt. PSD ar trebui să meargă la Moscova să se ocupe de naționalism, nu la Londra. La Moscova este tezaurul de recuperat, cel de la Londra este deja al nostru”, a afirmat Chichirău.

Deputatul ALDE, Alexandru Băișanu, a precizat în timpul dezbaterilor că ALDE s-a răzgândit și susține inițiativa legislativă.

„Discutăm să ne abținem de la acest vot, dar ne-am hotărât să votăm pentru. Am văzut două partide care se opun, primul USR și știm clar că acolo există deputați care nu au nicio legătură cu interesul acestei țări. Al doilea partid, UDMR, reprezentat de deputații maghiari. În momentul acesta sunt hotărât să votez da numai pentru aceasta. Dacă ei se opun știu ei de ce se opun. BNR nu este stat în stat. Parlamentul este cel care hotărăște și destinele aurului românesc. Încercați să nu mai mințiți. Este un fals și va propunem să veniți cu soluții, nu cu negarea a ceea ce facem noi în acest moment”, a conchis Băișanu.

Și deputatul PMP Marius Pașcan a afirmat că rezerva de aur trebuie să rămână la Londra pentru că reprezintă o garanție pentru țară.

„Există un curent politic care bântuie astăzi Europa, natrionalismul-populismul. Un curent periculos pentru că nu are nicio legătură cu realitatea. Una e să fii naționalist și altă e să aduci inflație, să creezi o țara absolut instabilă care este în vizorul UE. Și acest prioiect se înscrie în această categorie populistă. Această rezervă a României în afară țării are acest rol, care nu poate fi gândit emoțional. Ea oricând poate fi convertită într-o valută de folos țării. Este o garanție pentru cei care ne monitorizeaza”, a afirmat Pașcan, în plen.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat au fost publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Mesajul organizatorilor Neversea dupa scandalul de la Saga Festival 2024: "Vrem să simțim toți asta"....
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Melissa McCarthy, a 10-a cea mai bine plătită actriță de la Hollywood în 2024. „Refuz...
×